Energieneutraal huis bouwen of renoveren? Vier tips!
Een energieneutraal huis heeft over een heel jaar gezien niet meer energie nodig dan deze opwekt. Ideaal en milieuvriendelijk! Bewoners besparen flink op hun energierekening of hebben zelfs ‘nul op de meter’. Maar het draagt ook bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Hard nodig om een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde te beperken en onze wereld ook in de toekomst leefbaar te houden. Om die reden zijn nieuwbouwwoningen sinds 2020 al (bijna) energieneutraal. Maar wat zijn nu de beste manieren om een huis energieneutraal te (ver)bouwen of renoveren? Vier tips!
1. Kies voor een warmtepomp
Warmtepompen zijn momenteel erg populair bij de bouw van energieneutrale woningen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals volledig elektrisch, hybride (die wordt ondersteund door de CV-gasketel) en een ventilatiewarmtepomp. Wilt u een huis volledig gasloos (ver)bouwen, renoveren of transformeren, dan valt de hybride versie af. Hiervoor is namelijk nog steeds gas nodig voor de bijverwarming. Een all-electric warmtepomp kun je gebruiken voor de verwarming van de woning en het water in de badkamer en keuken. De benodigde energie kan worden opgewekt met zonnepanelen.
Een nadeel is dat mogelijk een uitgebreid waterleidingnetwerk nodig is, bijvoorbeeld bij een centrale warmtepomp voor gestapelde bouw. Ook neemt een warmtepomp meer ruimte in dan bijvoorbeeld een CV-ketel, wat ten koste gaat van de leefruimte binnen. Daarnaast is een buitenunit nodig, die de warmte uit de lucht haalt voor de verwarming binnen. Ben u als ondernemer betrokken bij de renovatie van een woning? Kijk dan goed naar de beschikbare ruimte en de mate van isolatie in de woning (zie punt 4). Is een huis namelijk matig geïsoleerd, dan is het dweilen met de kraan open om een huis en water op de juiste temperatuur te krijgen.
2. Kies voor een zonneboiler
Een zonneboiler is vergelijkbaar met een warmtepomp, alleen is deze aangesloten op zonnecollectoren op het dak. De zon verwarmt zo vrijwel direct het water. Een nadeel is echter dat hiervoor een flinke lengte aan leidingen nodig is. Daar komt bij dat een zonneboiler vaak alsnog moet worden ondersteund door een HR-ketel of warmtepomp om het huis én water te verwarmen. Voor een optimale opbrengst is het verder belangrijk dat het dak op het zuiden is gericht. Tot slot heb je veel ruimte nodig voor de pomp en voorraadvaten.
3. Kies voor een duurzame douche-oplossing
Zogeheten warmteterugwin-douches (wtw-douches) spelen een belangrijke rol bij het bouwen van een energieneutraal huis. Met deze duurzame douches slaat u als ondernemer in de bouw meerdere vliegen in één klap. Ten eerste hebben ze geen gas nodig om water te kunnen verwarmen. De MEED Energeyser bijvoorbeeld maakt gebruik van een kleine, ingebouwde elektrische boiler (10 liter) die het water verwarmt. De benodigde energie die daarvoor nodig is, kan worden opgewekt met zonnepanelen.
Belangrijk daarbij is dat het reeds gebruikte water wordt opgevangen en naar een warmtewisselaar wordt geleid. Deze gebruikt de energie daaruit om het koude water vast voor te verwarmen. Wat een flinke energiebesparing oplevert. Dit helpt aanzienlijk bij het bereiken van ‘nul op de meter’.
Met MEED is een uitgebreid warmwaterleidingnetwerk niet meer nodig. Het is een kwestie van plaatsen, verbinden met koud water en aansluiten op het stroomnetwerk. Plug & play. Bijkomend voordeel is dat een wtw-douche ook gebruikt kan worden om andere tappunten in een woning direct te voorzien van warm water. Dat kan met een warmtepomp, die met name geschikt is voor de verwarming van de ruimte, een veel grotere uitdaging zijn. Met name in echt koude perioden.
4. Kies voor goede isolatie op alle plekken in de woning
Bovenstaande tips zijn goede manieren om toe te werken naar een energieneutrale woning. Maar zonder goede isolatie is ‘nul op de meter’ een utopie. Warmte kan wegvliegen via het dak, de vloer, kruipruimte, de muren of de ramen. Oplossingen hiervoor zijn onder meer triple glas, het wegwerken van alle kieren, dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurventilatie.
Klimaatakkoord van Parijs
Met deze tips komt het bouwen van of renoveren tot een energieneutraal huis binnen handbereik. Het draagt bij aan een succesvolle energietransitie. Wereldwijd zijn een kleine 200 landen bezig om de doelen in het Klimaatakkoord van Parijs te halen. In Nederland is het doel om in 2030 49% minder broeikasgassen uit te stoten in vergelijking met 1990. Het overkoepelende doel is om te zorgen dat nog eens twintig jaar later de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde is beperkt tot 1,5 graden Celsius. In 2050 is Nederland helemaal energieneutraal. Dat is althans het streven.
Duurzaam douchen met MEED
Bent u als ondernemer in de bouw-, hotel- of vakantieparkbranche op zoek naar een duurzame doucheoplossing? De MEED Energeyser werkt zonder aardgas en bespaart flink op de energie. Deze voordelen gaan echter niet ten koste van het comfort. Integendeel, met MEED hebben gebruikers direct warm (tap)water tot hun beschikking. Neem contact op om te vragen naar de mogelijkheden! Of bekijk in de video hieronder hoe de MEED Energeyser werkt.
3861 PS Nijkerk
Een innovatieve glimlach naar de toekomst
Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.