Gasloos bouwen en wonen? Kies voor een duurzame douche-installatie
Bent u als ondernemer of bedrijf betrokken bij nieuwbouw of renovatie? En zoekt u nieuwe manieren om het gasloos bouwen van woningen, hotels of recreatieparken een impuls te geven? Een duurzame en innovatieve doucheoplossing draagt bij aan deze doelstelling. De ontwikkelingen in de energietransitie en op het gebied van gasloos wonen gaan snel. Zo kwam onlangs de douche van MEED op de markt, met een gepatenteerde warmtewisselaar. Daarmee wordt de energie van gebruikt water ingezet om aanvoerwater voor te verwarmen. Een ingebouwde elektrische boiler doet de rest. Dat levert een flinke energiebesparing op.
Inhoudsopgave
- Ontwikkelingen in gasloos bouwen en wonen
- Energieneutraal huis bouwen of renoveren
- Voordelen van douchen zonder gas
- Mogelijkheden tot gasloos douchen
- Advies over gasloos douchen
Ontwikkelingen in gasloos bouwen en wonen
Projectontwikkelaars, woningcorporaties, groot installateurs, recreatieparken, architect- en adviesbureaus; allemaal hebben ze er momenteel mee te maken. Nederland gaat van het gas af. De reden is duidelijk: zonder maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, warmt ons klimaat verder op. Duurzame energie is dé manier om de CO2-uitstoot te verminderen.
* Huis gasvrij maken
Nederland heeft zich aangesloten bij het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Daarin spreken de deelnemende landen uit dat er een eind moet komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen; één van de hoofdveroorzakers van de opwarming van onze planeet. Een van de maatregelen die Nederland nam, was de verplichting om nieuwbouwwoningen vanaf 2018 van het gasnet af te houden. Een extra ambitie is om jaarlijks tussen de 30.000 en 50.000 bestaande huizen gasvrij te maken. Vanaf 2050 is het niet meer mogelijk om te koken of stoken op gas, zo is het plan. Gasvrij wonen is dan de norm.
* Aardgasvrije wijken
Inmiddels zijn in Nederland 46 aardgasvrije wijken opgezet, die vallen onder het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). En dat aantal neemt in de nabije toekomst alleen maar toe. De Rijksoverheid stelt het ambitieuze doel dat over dertig jaar bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen gasvrij zijn. Het positieve gevolg: aanzienlijk minder CO2-uitstoot.
Om Nederlanders te stimuleren hun steentje bij te dragen aan het Klimaatakkoord van Parijs heeft de overheid verschillende regelingen in het leven geroepen. Direct of indirect interessant voor zowel projectontwikkelaars, bouwbedrijven, verhuurders als woningcorporaties is de mogelijkheid om duurzame installaties met subsidie aan te schaffen. Dat maakt de drempel om te investeren in een energieneutrale woning een stuk lager. De ‘Investeringssubsidie duurzame energie’ (ISDE) is bedoeld voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.
Energieneutraal huis bouwen of renoveren
Wist u dat een gemiddeld huishouden jaarlijks rond de 1.500 kubieke meter gas verbruikt? Die hoeveelheid wordt in de komende decennia dus flink teruggeschroefd. Er bestaan al veel energieneutrale en -zuinige manieren om duurzame energie op te wekken en gebruiken in woningen, als alternatief voor gas. De meest voor de hand liggende zijn: stadsverwarming, warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen en elektrisch koken (inductie). Minder bekend is de innovatieve doucheoplossing waarbij gebruikt water ingezet wordt om aanvoerwater voor te verwarmen.
Voordelen van douchen zonder gas
Conventionele douches laten veel energie verloren gaan. Ze gebruiken het water, dat meteen verdwijnt in het afvoerputje, namelijk maar één keer. Maar wat als de energie daaruit opnieuw kan worden ingezet? MEED ontwikkelde een duurzame douche die precies dat doet. Deze vangt het gebruikte water op in de douchegoot en stuwt het via een reinigend filter opwaarts richting een gepatenteerde en unieke warmtewisselaar. Deze zet de energie vervolgens in om het aanvoerwater alvast voor te verwarmen. Een ingebouwde boiler zorgt voor de finishing touch.
Douchen zonder gas levert veel voordelen op:
* Makkelijke installatie
Het installeren in een woning, hotel of vakantiepark is eenvoudig. Het is een kwestie van het douchesysteem plaatsen, koppelen aan een wateraansluiting en de stekker in het stopcontact steken. Een warmwaterleidingnetwerk, boiler, warmtepomp of combiketel zijn niet meer nodig. Dat scheelt veel installatietijd.
* Efficiëntere en snelle inrichting
De gasvrije douche-installatie van MEED beschikt over een ingebouwde boiler. Dat neemt flink minder ruimte in, in bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen, hotels of vakantieparken. Conventionele douche-installaties zijn vaak aangesloten op externe boilers of grote warmtepompen, om aan de piekvraag van het opwarmen van water te voldoen. Daardoor nemen ze meer ruimte in beslag.
* Voordelig investeren
Daarmee komen we direct op het volgende voordeel van duurzame douches: voordelig investeren in nieuwbouw, renovatie of transformatie. Door het installatiegemak vergt plaatsing van een gasloze douche veel minder arbeidsuren. Waardoor geld overblijft voor andere belangrijke zaken.
* Energiezuinig douchen
Doordat de energie uit afvalwater opnieuw wordt ingezet, is het verbruik van een duurzame douche 2,5 keer zuiniger dan een standaarduitvoering. Dat scheelt particulieren - maar ook woningcorporaties, hotels en vakantieparken - in de kosten. Het gasverbruik neemt namelijk flink af. Daarnaast heeft het een voordelig effect op het Energieprestatiecoëfficiënt (EPC).
* Direct warmte
De douche-installatie van MEED levert meteen warm water, in tegenstelling tot conventionele uitvoeringen. Vooral in de winter, wanneer bewoners of gasten liever niet lang in de kou staan te wachten tot het water aangenaam is, levert dat veel gebruiksgemak op.
*Duurzaam ondernemen
And last but not least: we leven in een tijd waarin het klimaat drastisch aan het veranderen is. Duurzaam bouwen, renoveren of transformeren is belangrijk voor het milieu maar ook voor het beeld van uw bedrijf naar buiten toe. Veel mensen nemen tegenwoordig geen genoegen meer met bedrijven of organisaties die duurzaamheid laag op hun prioriteitenlijst hebben staan. Met gasloze douches verhoogt u uw ‘groene uitstraling’.
Lees hier meer over de voordelen van de MEED Energeyser.
Mogelijkheden tot gasloos douchen
Gasloze douche-installaties zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:
* Complete douche-unit
De MEED Energeyser is te installeren als complete douche-unit: douchevloer, achterwanden, douchecabine, plafond, thermostaatkraan en glijstangset. De installatie bestaat enkel uit het plaatsen van de Console, zoals deze wordt genoemd.
* Frame-douche
Ook een frame-douche behoort tot de mogelijkheden. Daarbij hebben bijvoorbeeld hotels, vakantieparken, projectontwikkelaars en architecten de vrijheid om de douche-installatie op hun eigen voorwaarden in te passen in de beschikbare ruimte.
Lees hier meer over de verschillende uitvoeringen van de MEED Energeyser.
Advies over douchen zonder gas
Bent u een projectontwikkelaar, groot installateur, architect of bijvoorbeeld werkzaam bij een woningcorporatie of vakantiepark? En wilt u meer weten over de mogelijkheden van gasloos douchen? Neem vrijblijvend contact op met MEED - Sustainable Shower Solutions; een coöperatie bestaande uit TNO, HAMETECH en BETERBAD. Vul ons contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Of bel ons op: 085 – 064 78 24.
3861 PS Nijkerk
Een innovatieve glimlach naar de toekomst
Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.