‘Met MEED zijn we in één keer gasloos voor het verwarmen van water’
‘Samen duurzaam vooruit’ is de slogan van Het Gooi en Omstreken. De woningcorporatie geeft hier invulling aan door duurzame oplossingen te integreren in haar woningen. Zo ook met de MEED Energeyser, die onlangs werd geplaatst in een appartement in Hilversum. “Ik vind het een mooi product”, vertelt Sebastiaan van Zutphen, adviseur duurzaamheid. “Juist voor dit soort appartementencomplexen, waar verwarming collectief plaatsvindt, maar water individueel met (gas)geisers of boilers wordt verwarmd.”
In de gemeenten Blaricum, Bunschoten, Gooise Meren, Hilversum, Laren en Wijdemeren heeft de woningcorporatie in totaal zo’n 9.000 woningen in beheer. In het kader van de energietransitie voert Het Gooi en Omstreken regelmatig kleinschalige duurzaamheidspilots uit. Om ervaring op te doen, te kijken hoe energiezuinig een product is en hoe bewoners het ervaren. “Woningcorporaties in Nederland hebben de doelstelling om vóór 2050 CO2-neutraal te zijn”, legt Van Zutphen uit. “Het gasloos maken van woningen is een enorme opgave, die veel geld kost. Daar maken we nu stappen in.”
Mooie eerste stap
Ook de MEED Energeyser is als pilotproject geïnstalleerd in een appartement. Deze woning maakt onderdeel uit van een appartementencomplex, waar een centrale gasketel de verwarming in alle huizen verzorgt. Het verwarmen van water gebeurt afzonderlijk per woning door een (gas)geiser. “Voor ons is de MEED-pilot een mooie eerste stap om het hele gebouw uiteindelijk van het gas af te krijgen. De centrale gasketel volgt dan op een later moment, bijvoorbeeld als deze aan vervanging toe is.”
Korte leidingafstanden
Van Zutphen noemt MEED een mooi concept voor woningen waar de douche en keuken dicht bij elkaar zitten. Nederland kent veel flats met dit soort appartementen. “Omdat de leidingafstand in deze woning kort is, kunnen we met MEED zowel de badkamer als keuken voorzien van warm water. Zo zijn we in één keer gasloos. De gasmeter kan uit de woning en de bewoner hoeft geen vastrecht meer te betalen.”
De juiste keurmerken
Enkel een elektrische boiler zou ook een optie zijn voor gasloze warmtapwateropwekking. Maar volgens Van Zutphen is dat energetisch minder interessant. “Dat ben je het water continu met elektra aan het warm houden. MEED verwarmt het water óók elektrisch, maar dat gebeurt energiezuiniger. Onder andere doordat deze douchecabine het warme ‘afvalwater’ gebruikt voor het voorverwarmen van schoon douchewater. En omdat de elektrische boiler geïntegreerd is in de douchecabine. MEED beschikt dan ook over de keurmerken die wij als woningcorporatie zoeken. De kwaliteitsverklaring heeft positieve invloed op het energielabel van een woning.”
Contact Hoe kunnen wij u helpen?
Heerlijk tot rust komen met een ontspannende douche, wakker worden onder een verfrissende waterstraal of het zweet en vuil afspoelen na een geleverde sportprestatie of geklaarde klus.
Hoe komt het dat deze technologie nog zo weinig wordt toegepast? Warmte365 sprak met Piet JacobsLees de hele referentie
Een mooie technologie, waarmee bewoners straks veel energie besparenLees de hele referentie
De Energeyser maakt snelle renovaties van hotels en vakantieverblijven mogelijkLees de hele referentie
Ontdek wat MEED-denken is!
3861 PS Nijkerk
Een innovatieve glimlach naar de toekomst
Achter de duurzame douche-oplossingen van MEED zit een coöperatie tussen TNO, HAMETECH en BETERBAD. Samen ontwikkelen we producten met een innovatieve glimlach naar de toekomst van gasvrij bouwen, wonen, douchen en energieneutrale huizen bouwen of renoveren.